På denne siden:

Aktuelt stoff fra Furunåla, aktuelle arrangement og andre nyheter som måtte komme som det er viktig at medlemmene har kjennskap til.



Tabellen nedenfor inneholder en rekke dokumenter som kan lastes ned i PDF-format.

Årsberetninger og aktuelle dokumenter

Nedenfor kan du se forhåndsvisning de nyeste dokumentene som du finner i venstre-menyen. Disse kan bestå av flere sider, så du må klikke og scrolle nedover på det enkelte dokument for å bla deg nedover i innholdet.

Du kan også zoome og du kan åpne dokumentet i eget vindu. Deretter kan du evnt. skrive ut.

Se også...

Lengst ned kan du lese reisebrev fra USA-turen i 2013

Årsmøtereferat 2024

Årsberetning for 2023

Årsmøtereferat 2023

Årsberetning for 2022

2013 Deltagelse på 7 Lag stevne og tur til USA Minneapolis og St.cloud

Reisebrev fra turen skrevet av Jorun Eide.

Reisebrev om en fantastisk tur

Lørdag 6. juli satte 36 medlemmer fra Furuleiken spell- og danselag og Streng & Belg seg på fly med kurs for Minneapolis og St. Cloud i USA. Foranledningen til turen var invitasjon fra Hadeland Lag of America i forbindelse med at laget var arrangør for det årlige 7-lag Stevne. Et stevne som fordeler seg på 7 bygdelag; Hadeland Lag, Landingslag, Toten Lag, Numedalslag, Ringerike Drammen Districts Lag, Sigdalslag og Telelaget. Årets stevne skulle arrangeres i byen St. Cloud beliggende nord vest for Minneapolis, en biltur på ca halvannen time. Arrangementet skulle finne sted på hotellet Holiday Inn & Suites i dagene 11. – 13. juli. Her skulle de 7 bygdelagene samles for sitt årlige treff.


Dansere og musikere ankom Minneapolis lørdag kveld hvor vi fikk en hjertelig og varm velkomst da Barb Scmitt (visepresident) og David Pfeffer (kasserer) fra Hadelandslaget møtte opp og ønsket oss alle velkommen til USA. 

David Pfeffer med velkomstplakaten sammen med Grete Seigerud

Det første målet med turen var Minneapolis hvor vi skulle tilbringe noen dager fram til avreise opp til St. Cloud hvor 7-Lag Stevne skulle finne sted. Vårt første oppdrag var deltakelse ved norskspråklig gudstjeneste i Mindekirken i Minneapolis. For anledningen skulle gudstjenesten bære preg av at det var folkedansere og folkemusikere tilstede. Mindekirken ble bygget i 1922 av nordmenn og for nordmenn i Minneapolis. Gudstjenesten ble ledet av pastor Kristin Sundt som utvandret fra Norge på 1980-tallet og bosatte seg deretter i USA. Etter gudstjenesten var det kirkekaffe i underetasjen på kirken hvor vi fikk anledning til å bli kjent med mange av de faste brukerne av kirken. Her var det nordmenn i 3.og 4. generasjon som holdt fast ved sitt opprinnelige opphav gjennom deltakelse ved den norskspråklige gudstjenesten. På søndager er det til vanlig to gudstjenester, en engelskspråklig kl.09.00 og en norskspråklig kl.11.00. Det ble meg fortalt at det var gjort et forsøk på å slå disse to sammen i forbindelse med sommerferieavviklingen i år, noe som ble nedstemt med begrunnelse i at de frykter for at den norskspråklige gudstjenesten ville bli forsøkt fjernet.

Dansere og musikere samlet på kirketrappa (foto Tove Lønne)

I kvartalet som kirken ligger i planlegges det nå bygd et stort senter; Norway House Project, tenkt til å være et møtested hvor det skal være plass for bibliotek, forsamlingslokale, kunstutstilling med mer.  Dagene i Minneapolis var fylt med sightseeing, besøk på Minneapolis History Senter, busstur rundt i the Twin Cities (Minneapolis og St.Paul) og båttur på Mississippi  med middag om bord.

Minneapolis sett fra Mississippi

Onsdag reiste vi nordover med kurs for St. Cloud , dit bygdelagene skulle møtes til årets 7-Lag Stevne.  Tema for årets stevne var norskamerikaneres deltakelse i den amerikanske borgerkrigen. I tillegg til hovedtema var det sedvane tro tid og plass til tradisjonelle aktiviteter som salg av lokalt produsert håndverk som rosemalt trearbeid og tre bearbeidet i annen form, broderier og søm av forskjellig slag, som dukker med norske folkedrakter. Det var også mulig å finne seg en liten godbit i avdelingen for antikviteter (brukt) slik en av våre spellemenn gjorde da han fant en norsk sangbok trykket på slutten av 1800-tallet. Det var foredrag om den amerikanske borgerkrigen, om hvordan de norske navnene så ut før de ble amerikanisert, om livet som husmenn. Et område som fanget størst interesse hos deltakerne på stevne var rommet hvor genealogene (slektsgranskerene) holdt til. De hadde knapt tid til å gjøre noe annet enn å bistå alle de som ønsket å vite mer om sitt opphav, var de av norsk avstamning og hvorifra kom i så fall deres forfedre fra. I dette rommet kom jeg i prat med Dale Hovland som kunne fortelle meg at hans familie kom fra garden Hovland i Lunner kommune. Dale snakket godt norsk og kunne fortelle at det skyldes at han er fast deltaker på et norskkurs, og har vært det i over 30 år, i dag er han den yngste i gruppa i en alder av 72 år. Av andre jeg kom i kontakt med kan nevnes Verlyn og Evonne Anderson. Verlyn sitt norske opphav kom fra en husmannsplass under den samme garden Hovland som tidligere er nevnt. Verlyn og kona er for øvrig ansvarlige for det redaksjonelle arbeidet av Brua, nyhetsbladet som Hadeland Lag er ansvarlig for og som kommer ut en gang i kvartalet. Verlyn sier at målet med utgivelsen er å bidra til at medlemmene får tilgang på informative og interessante artikler om lagets aktiviteter, om kontakten med Norge og da først og fremst Kontaktforum Hadeland som også representerer en viktig bidragsyter til bladet.

                                                  Evonne og Verlyn D. Anderson

En annen nestor i Hadelandslaget som jeg hadde gleden av å snakke med var Dean Sorum, kona Carol, samt deres sønn og svigerdatter. Dean fortalte at han har sine aner fra gården Sørum i Moen. Dean kommuniserte ikke på norsk. Han fortalte at på et tidspunkt bestemte faren at det skulle ikke snakkes norsk, kun engelsk, av hensyntagen til samfunnet som de nå var en del av.  Norsk ble brukt kun når de fikk besøk fra Norge.         

Carol og Dean Sorum

                                          

Danselaget og musikerne som var med hadde selvfølgelig sine egne oppgaver som del av aktivitetstilbudet på stevnet.  Vi sang nasjonalsangen på norsk med norskamerikanske barn og presenterte det hele i anledning den offisielle åpningen av stevnet.  Vi gjennomførte kurs i norske folkedanser med voksne og barn til stor glede for alle som deltok. En fin måte å bli bedre kjent med deltakerne på stevnet. Musikerne hadde sin konsert og danserne hadde sin oppvisning i forbindelse med banketten. Begge arrangementene gjorde stor lykke i forsamlingen.

Søndag 14. juli var vi tilbake i Minneapolis og var invitert til å danse på Norway Day i Minnehaha Park. Et flott parkanlegg med utescene hvor det ble sunget norske sanger, barnetog med amerikanske og norske flagg og folkedans i regi av Furuleiken spell- og danselag i samspill med Streng & Belg. Her var det boder med salg av lefse med kjøttboller og popcorn for å nevne noe. 

Interessen for det norske har gått som en råd tråd gjennom hele turen. Og iflg. Verlyn Anderson foreligger det nå en database (Hadeland Immigrant Identification Database) med informasjon over mer enn 11.000 immigranter fra Hadeland som i sin tid utvandret til USA og Canada. 

Det var en ære å være norsk deltaker på 7-Lag Stevnet 2013. En stor takk til hadelandslaget for invitasjonen.  Representanter fra Hadelandslaget kunne fortelle at de hadde registrert 425 deltakere på årets stevne. Til sammenligning var det i fjor 225 deltakere til stede. Furuleiken spell- og danslag sammen med Streng & Belg kan se tilbake på en storslått tur i møte med amerikanere som fortsatt er norske i sitt hjerte.

Jorun Eide

Program USA turen 2013

Lørdag 6. juli: Avreise Gardermoen kl. 14.45 med oppmøte to timer før flyavgang. Vi mellomlander på Island, bytte av fly.  Ankomst Minneapolis Airport kl. 18.05 (lokal tid). Her blir vi møtt av to representanter fra Hadelandslaget i USA, representert ved Anne Sladky og Sharon Babcock Fra flyplassen tar vi shuttlebus direkte til hotellet Comfort Inn Airport. Hotellet har god frokost og det går gratis shuttlebus til Mall of America (kjøpesenteret) og til flyplassen. Outback Steakhouse; restaurant på hotellet hvor jeg antar at vi kan spise middag etter ankomst dersom det er noen måtte ønske det. Lørdagskvelden tenker vi blir ganske avslappende.  Etter en lang flytur kan det kanskje være godt og lea litt på kroppen (les; danse litt), om noen skulle ønske det, og om vi finner det passende. Etter mange timer stillesittende i trange omgivelser. Og kanskje er det nødvendig for musikerne å teste ut om instrumentene har tålt flyturen. Og så er jeg spent på om våre kontakter har klart å skaffe Bjørn P. en kontrabass. Siste informasjon er at kontrabassen skal være på hotellet når vi ankommer.  Det fortelles ellers at det er folksomt i byen denne helga, også på hotellet, som følge av 4. juli feiring som setter sitt preg på byen gjennom hele weekenden.                                   


Søndag 7. juli: Etter en god natts søvn og en lang frokost reiser vi til gudstjeneste i Mindekirken som tidligere omtalt. Gudstjenesten starter kl.11.00. Gudstjenesten gjennomføres på norsk.   Buss er bestilt til transport siden vi alle ønsket å delta på dette arrangementet. Avtalt avreise fra hotellet er satt til kl. 10.00. Pastor er Kristin Sundt som har forespurt om vi kan delta med dans og musikk i forbindelse med gudstjenesten. Dette er nå endelig bekreftet. Vi er også forespurt om vi vil danse litt i forkant, midtveis og kanskje i avslutningen av gudstjenesten.  Musikerne jobber med et program som de tenker å framføre.  Vi vil bli inkludert i dette med danser valgt ut til formålet. Erling spillende på hardingfele vil lede an prosesjonen inn i kirken. Etter gudstjenesten er vi invitert til felles bespisning i forbindelse med kirkekaffe’n. Kl.14.00:Etter kirkekaffe’n vil bussen ta oss til History Center (ikke langt å kjøre fra kirken). Her vil vi få omvisning med norskspråklig guide som vil introdusere oss for en utstilling som omhandler den 2. verdenskrig hvor vi vil få et historisk tilbakeblikk på hvordan Minnesota opplevde krigen og hvilke konsekvenser som krigen fikk for menneskene i området. Kostnad: kr. 230,- (utg. leie av buss).  Vi forventes å være tilbake på hotellet ca kl.16.00 (ca). Da har vi ca en time til klesskift før vi skal ned til middag.  Kl.17.00/17.30: Hadelandslaget arrangerer velkomstmiddag for å gjøre stas på sine norske gjester. Vi vil blant annet få møte igjen pastor Kristin Sundt fra Mindekirken, sammen med ansvarlige for Norway Day arrangementet søndag 14. juli. Middagen inntas i hotellets restaurant Outback, hvor det hele starter med en appretiff/drink før mat. 


Mandag 8. juli: Fridag:Denne dagen tenker vi å tilbringe på Mall of America, det største kjøpesenteret i USA, med intet mindre enn 9 restauranter, tivoli og butikker så langt øyet rekker. Rådet vi har fått er at vi kommer med tomme kofferter og mye penger for her vil vi finne mye å bruke pengene våre på. Fra hotellet går det gratis shuttlebus til kjøpesenteret.


Tirsdag 9. juli: Kl. 13.00: Busstur med norskspråklig guide fra Bergen (av alle ting) til tvillingbyene, Minneapolis og St.Paul, the Twin City tour.  Retur til hotellet ca. kl.16.00. Kostnad: kr.210,-.                                                                                                                   Kl.18.15: Vi hentes på hotellet, klare for Mississippi Riverboat Evening Dinner Cruise, båttur med middag inkludert. Kostnad: kr. 480,-.


Onsdag 10. juli: Kl.11.00:Utsjekking fra hotellet/Comfort Inn og avreise med kurs for St.Cloud .En tur som er anslått til halvannen time (60 miles west of Minneapolis). Anbefalt stopp ved Albertville Outlet Center hvor vi har anledning til litt shopping for de som ønsker, og vi spiser lunsj her. Vi er ventet i St.Cloud og Holliday Inn kl.15.00 som er satt som innsjekkingstid. Det vil bli avkrevd en registreringsavgift på 150 NKR for ikke aktive deltakere i gruppa.


KINO: ”Lincoln” Filmen om Abraham Lincoln vil bli vist ila onsdag kveld kl.19.30 og varer til ca. 22.00. Disse plassene tilbys oss da salen som filmen skal vises i tar ca 40 personer. En av deltakerne; Dave Gunderson betaler for lisensen ved leie av filmen i ærbødighet og respekt til sin grandonkel, Anders Olsen Tokerud, som kjempet i den amerikanske borgerkrigen.


Torsdag 11. juli: Kl.09.20: Det er ønskelig at vi lærer barna den norske nasjonalsangen, på norsk, da den skal brukes i en større sammenheng/offisiell åpning på fredag formiddag. Vi har kopiert opp teksten på norsk og engelsk.  Engelsk slik at de forstår hva de norske ordene betyr.. Vi bruker litt tid på dette i dag og fortsetter fredag morgen før den offisielle åpningen kl.09.30.   Kl. 09.45: Informasjon om norsk-amerikansk deltakelse i den amerikanske borgerkrigen av/med Torbjørn Greipsland, på norsk. Kl.11.30: Avreise til Stearns County Museum etterfulgt av besøk på Oliver Kelly farm: En gård som drives helt i tråd med gjeldende tradisjoner fra 1860. Hjemkomst kl. 16.00. Kostnad kr. 230,-


Fredag 12. juli: Kl. 08.45: Fortsetter sangøvelsen sammen med barna hvis nødvendig.  Kl.09.30: Det er ønskelig at vi deltar og leder an i sangen når alle skal samles i anledning den offisielle åpningen av stevnet. I programoversikten er dette tidfestet til 09.30 – 11.00. Og det er i denne anledning at nasjonalsangen skal synges, sammen med barna.  Kl.11.30.: Avreise Camp Ripley:Et militært treningsområde hvor det hver vinter er en gjensidig utveksling av norske og amerikanske soldater. Kostnad kr.240,-           

Kl.13.30: Folkedansekurs for voksne: Else og Solveig er ansvarlige instruktører, men vi skal alle delta som ”støtteinstruktører” og medhjelpere/dansere. Kveldsprogrammet starter kl.19.00. Hvor en konsert med Streng & Belg står på programmet, ca. kl.19.15.  KL.19.00: Streng & Belg er deltakende på kveldsprogrammet.


Lørdag 13. juli: Kl. 13.15/13.30: Dansekurs med barna som ønsker å lære norske folkedanser. Tidsbruk er anslått til ca to timer. Else og Solveig er ansvarlige instruktører, men vi skal alle delta som ”støtteinstruktører”. Vi kan selv velge hvor lenge vi vil holde på, men vi anslår ca to timer.                                                                                                                                                    Kl.17.30: Banketten starter ved at baren åpnes (her betaler vi for drikke). I tradisjonen tro gjennomfører de en bunadparade i anledning festen og her er vi invitert til å delta. Streng & Belg vil sørge for behagelig musikk underveis mens vi beveger oss gjennom lokalet i den hensikt å vise fram bunaden vår – før vi ender på scenen hvor hver enkelt bunad skal presenteres. Det er ønskelig at dere alle skriver litt om egen bunad, stikkords form; distriktet den kommer fra, er den kjøpt, arvet eller på annen måte fått den (konfirmasjon), sydd den selv, og har sølvet en historie. I utgangspunktet er det slik at hver enkelt presenterer sin bunad. Dersom noen synes dette er vanskelig ser vi på alternative løsninger. Etter dette nærmer vi oss vår egen oppvisning. Kveldens høydepunkt!   


Søndag 14. juli: Utsjekking/avreise fra Holiday Inn i St.Cloud kl.11.00. Det er bestilt buss som skal ta oss tilbake til Minneapolis. Kl.12.30: Vi ankommer Minneapolis. Kl.14.00: Opptreden i MInnehaha Park. Kl.16.00: Retur til Comfort Inn. Denne bussen vil være med oss gjennom dagen og vil sørge for at vi kommer vel tilbake til Comfort Inn, hvor vi startet på vår rundreise i Minnesota.


Mandag 15. juli: Kl.19.30: Tid for hjemreise og flyavgang fra Minneapolis airport med kurs for Gardermoen hvor vi lander tirsdag 16. juli kl.12.20, med en mellomlanding på Island. Det betyr at vi har dagen å bruke til det vi ønske. Kanskje vil noen avlegge et siste besøk på Mall of Amerika før hjemreise. Dagen kan uansett brukes til avkobling.

Jubileumsåret 2012  (1972 - 2012)

Furuleiken spell- og danselag ble stiftet den 8.april 1972 - 40 år siden. Og dette vil selvfølgelig bli markert på forskjellig vis gjennom året.

Den 16. april var det bursdagsfeirng på Søndre Oppdalen Grendehus med gjester fra lokale danseringer på Hadeland og lagets to æresmedlemmer. Musikken denne kvelden ble ivaretatt av Hadeland Toraderklubb og Streng & Belg. En fin kveld i hyggelig samvær med danse- og musikkvenner.

Søndag 3. juni reiste vi inn til Bogstad Gård, invitert av Lions Klubb på Røa, for å danse VM-programmet sammen med Folkedanslaget Kjerringa med Staven. Regnfullt ved ankomst gården, men til andre danseoppvisning kom sola til glede for både publikum, spellmann og danserene. Bogstad Gård kan på det varmeste anbefales og er vel verdt et besøk. Stedet ligger fint til ved Bogstadvannet, Bogstad camping og golfbanen.

Jubileumsmarkering 24. - 27. august 

Vi har kommet fram til juni måned i jubileumsåret, og vi er godt i gang med forberedelsene til hovedmarkeringen som skal skje siste helga i augustmåned. Fredag 24. august tar vi i mot våre svenske og danske gjester, folkedansere fra henholdsvis Vetlanda i Sverige og Jegerspris i Danmark. Lørdag blir det danseoppvisning på Hadeland Glassverk kl.12.00 hvor vi håper på vakkert vær og en flott augustdag ute ved Randsfjordens bredd. Hadelandsbygdene i solskinn en augustdag med gule åkre og begynnende farge på buskene er et vakkert skue. Etter danseoppvisningen reiser vi hjem  for et raskt skifte før vi reiser til Gran og festlokalet Granvang, beliggende i Hadeland kulturskole sine lokaler. Her vil selve den store jubileumsfesten finne sted med folkedansvenner fra fjern og nær, og kanskje med noen lokale storheter kjent fra den lokale pressen. Søndag reiser vi opp til Hadeland Folkemuseum for å delta på familiesøndag på museet. For Furuleiken har det blitt en tradisjon å bidra med dans og spill Halvdanshaugen, noe vi ser fram til med like stor glede hvert år. Våre nordiske folkedansvenner vender nesen hjemover mandag 27. august, og da etter nok en begivenhetsrik helg på Hadeland. Vi er forventningsfulle og ser fram til denne markeringen med stor glede.

Holmenkollen 2012:

Vi har startet året med oppvisninger i Holmenkollen sammen med Folkedanslaget Kjerringa med Staven fra Nittedal. Først ute var World cup i skiskyting i februar måned. Tre hele dager til ende danset vi til glede og forlystelse for alle som kom til stadion for å se på skiskyting.

Vi fortsetter med mer av det samme i mars måned. I perioden 9. til 11. mars er det Oslo skifestival som går av stabelen med det tradisjonelle hopprennet søndag 11. mars. Nytt til denne anledningen er at vi stiller med ny spellmann, vikar for Wendy. Tove Kanten fra Hadeland toraderklubb blir med oss til Kollen go skal sørge for musikk til dansen.